dijous, 18 de novembre del 2010

MÉS PARTICIPACIÓ, MILLOR DEMOCRÀCIA!

Aquest era el lema del taller impulsat pel Centre UNESCO de Catalunya amb el suport de la Direcció General de Participació Ciutadana que dilluns 15 de novembre va tenir lloc a la Biblioteca Comarcal de Blanes. La trobada tenia com a objectiu debatre l’aplicació del dret de vot als joves de 16 anys, que ja es practica plenament a Brasil, Cuba, Nicaragua i Equador i a nivell estatal, regional o local a Àustria, Alemanya, Suïssa i Regne Unit. A altres països europeus, com ara la República Txeca o Finlàndia, s’està estudiant la possibilitat d’abaixar l’edat de vot.

El taller participatiu es va engegar a les sis de la tarda, amb la presència de dos assessors de l’organització, set alumnes de batxillerat i d’ESO, una professora i una representant política.

Els joves vam començar el taller definint “ciutadà”, “democràcia”, “sufragi universal” i altres termes relacionats amb aspectes socials i polítics de l’actualitat. A continuació, el debat es va orientar cap a tres àmbits diferents per tal de conèixer dades reals sobre la participació dels joves en l’àmbit sociopolític, educatiu i electoral.

Els participants teníem opinions contraposades: uns consideràvem perillós permetre el vot als 16 anys perquè els joves d'avui no estan suficientment preparats per triar un partit, i uns altres crèiem que era necessari per fer sentir la nostra veu. Però, veritablement tots els majors d’edat són més madurs que els joves menors d’edat? Aquest nou dret faria prendre més consciència social als joves?

Per finalitzar, vam donar un cop d’ull a les afirmacions que una assessora havia recopilat al llarg del debat i vam arribar a una conclusió que a tots ens semblava adient: estaria bé donar dret de vot als joves de 16 anys en eleccions de menys ressò social perquè adquirissin l’experiència necessària per a la participació posterior en altres eleccions més importants.
Participar en el taller va ser una experiència molt enriquidora.

Manel Bueno
3r ESO

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada