dimecres, 5 de gener del 2011

Joves investigadors

Les convocatòries de premis de recerca permeten a molts joves estudiants presentar els seus treballs d’investigació per tal de difondre els coneixements que han adquirit durant la seva realització.

L’any passat, l’Anna Framis, la Cristina Vilà i l’Edgar Matas, tres alumnes que llavors cursaven 2n de batxillerat, van presentar els seus treballs científics a diferents concursos, i tots tres van obtenir algun premi.
D’altra banda, la Carme Laplaza, tutora de recerca de les dues primeres, també va ser guardonada en reconeixement a la seva labor d’assessorament al certamen on l’Anna Framis va participar.

Anna Framis:
“Si t'esforces, pots obtenir resultats”

A la XXIII edició del Certamen de Jóvenes Investigadores, que es va celebrar el passat setembre a Mollina (Màlaga), es van guardonar 40 treballs, 12 dels quals eren d’estudiants catalans i, específicament, 5 d’estudiants gironins. Un dels treballs premiats és el de l’Anna Framis: El BCG com a tractament del càncer de bufeta.

El primer raig de llum d’aquesta història brilla el dia que l’Anna va triar el tema del seu treball: el càncer. És un tema d’actualitat, interessant, i que crea gran preocupació.

Més endavant, l’Anna va rebre l’acceptació per part de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) per realitzar les pràctiques d’empresa durant tres setmanes d’estiu. Per tant, va aprofitar per investigar als laboratoris de la universitat. Va anar-hi cada dia per experimentar i recollir més informació. Una informació que també passava diàriament a l’ordinador.

“Perds molt de temps fent coses que potser no et semblen importants”

I amb un esperit científic definit per la constància i les ganes, l’Anna va anar fent el seu treball, de mica en mica, guiada per la Carme Laplaza, que corregia els errors de les seves redaccions i li feia alguns suggeriments, com la recomanació d’incloure una part social al treball.

Per aquest motiu, l’Anna va entrevistar un afectat pel càncer de bufeta, un uròleg i un familiar d’un malalt, i va demanar cita a altres experts que, malauradament, no li van respondre.

Al gener del 2010 el treball ja estava fet de cap a peus, i va ser quan l’Anna el va exposar a l’institut. Mesos més tard, l’Anna va decidir presentar-lo al Certamen de Jóvenes Investigadores, on va tenir la sort de ser seleccionada. Així doncs, l’Anna i la Carme Laplaza, la seva tutora, van viatjar a Mollina (Málaga) per assistir al Certamen, que va durar cinc dies. Cinc agradables dies que van viure amb altres joves investigadors i també amb els seus tutors en una residència, assajant l’exposició oral del treball, fent sortides...

I va arribar el dia de l’exposició davant del jurat. I també de l’èxit: l’Anna va ser mereixedora d’un 3r premi, és a dir, de 2.000 € i d’una estada de dues setmanes a una seu del CSIC (Centre Superior d’Investigacions Científiques).
Aquests diners, “com que la vida universitària és molt cara”, li serviran de molta ajuda per pagar-la. Què estudia, l’Anna, ara? Medicina a l’UAB. Vol ser metgessa.


Cristina Vilà:

“Si mantenim una dieta equilibrada quan som joves, ens assegurem un futur molt més saludable”

La Cristina Vilà va ser guardonada amb el 1r premi de la modalitat de temes relacionats amb la Mediterrània i la seva àrea d’influència, en la 7a convocatòria dels premis Argó, pel seu treball de recerca La dieta mediterrània en sis països diferents. “És un estudi sobre l’alimentació dels adolescents”, tal com ens ha dit la seva tutora Carme Laplaza. El que pretenia la Cristina era explicar des d’un punt de vista nutricional els beneficis de l’alimentació mediterrània entre els adolescents.

La Cristina va decidir investigar la dieta mediterrània, declarada patrimoni immaterial de la humanitat, perquè sempre s’ha interessat en la alimentació i li agrada viatjar i conèixer nous països. Així doncs, a l’estiu va fer la part teòrica del treball. Per obtenir informació va recórrer a la Mercedes Centrich, professora de l’optativa “Joves europeus”, que participa en el Projecte Comenius. Això li va permetre contactar amb els països participants (Turquia, Itàlia, Polònia, Finlàndia i Suècia), i poder passar enquestes als alumnes i professors dels diferents indrets.

A més a més, va comptar amb l’ajuda de la seva tutora i del doctor Corominas, catedràtic de la UAB. Al llarg del curs es va dedicar a fer el més laboriós: el buidatge de les enquestes (300 enquestes amb 22 preguntes cadascuna!) i la posterior comparació dades. Després de tot el procés de recerca, va arribar a la conclusió que alguns països mediterranis, com Itàlia o Espanya, estan abandonant els bons hàbits alimentaris i això és la causa de l’augment de casos d’obesitat. En canvi, altres països com Suècia o Polònia, estan adoptant costums mediterranis. No obstant, a Espanya i Itàlia encara es consumeix molt d’oli d’oliva i poca mantega, fet que es reflexa en un menor índex de persones afectades per malalties cardiovasculars.
Finalment, va arribar a la conclusió que “en realitat, seguir una dieta equilibrada no és gens difícil, i que això no significa haver de menjar sempre fruita i verdura, sinó menjar una mica de tot. Sempre ens podem permetre menjar “porqueries”, però molt puntualment, i procurant menjar els aliments de la piràmide d’alimentació i fent cinc àpats al dia”.

Carme Laplaza

La Carme, professora de biologia de batxillerat, va obtenir un premi al Certamen de Jóvenes Investigadores per la seva trajectòria com a tutora de recerca. Ella ha animat a molts dels seus alumnes a presentar els seus treballs de recerca a convocatòries de premis.
Basant-se en la seva experiència, ens diu uns requisits bàsics que tot estudiant ha de tenir presents per elaborar un bon TdR. “En primer lloc, has d’estar molt convençut que el tema que vols tractar t’interessa i el pots “tirar endavant”; te l’has de creure”, afirma rotundament. “Quan ja has elegit el tema, has de començar a treballar amb rigor i metodologia, per això és recomanable fer-se un planning”, afegeix. Creu que és indispensable consultar experts aliens a l’institut i, pels treballs científics, fer pràctiques en un altre centre, perquè als instituts “l’equipament és senzill, i per determinats treballs calen alguns aparells que no tenim, tot i que, per exemple, el treball de la Irene Garcia es va ser fet totalment a l’institut”. Encara que molts i moltes joves es presenten als certàmens, opina que encara se n’hi podrien presentar més. Està convençuda que fer un bon treball pot ajudar l’alumne a encarar el seu futur.
El primer cop que es va presentar un treball “serrallarguí” al Certamen de Jóvenes Investigadores va ser el 2006 com a proposta de la Carme Laplaza.


Edgar Matas:
“Trobo que el més difícil és saber com s’ha d’encarar el tema”

L’Edgar Matas és un altre dels estudiants investigadors que ha obtingut un premi de recerca. En aquest cas, un dels Premis de Recerca Jove CIRIT 2010, amb un treball anomenat Disseny d'un parc urbà sostenible per a Blanes.
Durant uns tres mesos va enginyar-se-les, sota la direcció de la Conxita Berney Pujol, per dissenyar un espai urbà com més sostenible millor que s’adaptés a les característiques del terreny on se situaria i que agradés a la població.
En un principi pensava que tot seria anar dibuixant les diferents parts, però aviat em vaig adonar que el més important era realitzar uns estudis previs de la zona. Aquest punt de la investigació va ser el que l’Edgar va trobar més complicat. D’altra banda, també li va resultar difícil plasmar les seves idees al paper, ja que no sempre és fàcil trobar el terme adequat.
No obstant això, l’Edgar va esforçar-se per realitzar el projecte que rondava pel seu cap i va veure que, per arribar al resultat final, havia hagut de treballar amb un munt de disciplines científiques diferents, fet que aporta més mèrit al seu treball.

Manel Bueno Agell
Óscar Reyes


RELACIÓ D'ALUMNES PREMIATS PEL TREBALL DE RECERCA

2005-06
IRENE GARCIA FERRER | Tutor: CARME LAPLAZA GUTIÉRREZ
El desenvolupament embrionari de Mytilus. Els efectes del Clorur de Zinc
Universitat Internacional de Catalunya UIC’06: 1r Premi.
Stockholm Junior Water Prize'06. 1r Premi de l'estat. Representant espanyola a la final Mundial a Estocolm.
Certamen Jóvenes Investigadores'06. Seleccionada per a participar en el Congrés. Premi: Estada a l'IIM (Instituto de Investigaciones Marinas) de Vigo.


2005-06
GUILLEM VALLICROSA MASSAGUÉ | Tutor: CONXITA BERNEY PUJOL
Ones i antenes
Premis CIRIT 2006


2006-07
JOSEP SABATÉ ORTEGA | Tutor: CARME LAPLAZA GUTIÉRREZ
Regulant l'equilibri: un recorregut per la nefrologia i les anàlisis d'orina
Universitat Internacional de Catalunya UIC'07: 1r Premi modalitat Ciències de la Salut.
Certamen Jóvenes Investigadores'07. Seleccionat per a participar en el Congrés. Premi:Accèssit.


2008-09
VÍCTOR CATALÁN CASAS | Tutor: CONXITA BERNEY PUJOL
El tramtordera: un tramvia per a la Selva Marítima
Universitat Internacional de Catalunya UIC'09: 1r Premi.
Universitat de Girona. UdG'09 Modalitat Comarcal


2008-09
LETZY QUIRÓZ SERRANO | Tutor: CARME LAPLAZA GUTIÉRREZ
Los Poliquetos: Gusanos marinos
Stockholm Junior Water Prize'09. 2n Premi estatal


2009-2010
PAU ESQUIROL DOMENECH | Tutor: ANA ISABEL ROMEO GÁLVEZ
Creació d'un curtmetratge: L'herència
Universitat Ramon Llull-Blanquerna. 1r premi VIII Mostra de Comunicació de Batxillerat Blanquerna-PlayRec. Modalitat vídeo de ficció.
Projecció al XIV Festival Internacional de l’Audiovisual de Barcelona (16-17-18-19 de novembre 2010)
CaixaForum. Centre Social i Cultural de l’Obra Social “la Caixa”


2009-2010
ANNA FRAMIS UTSET | Tutor: CARME LAPLAZA GUTIÉRREZ
EL BCG com a tractament per al càncer de bufeta
XXIII Congreso Jóvenes Investigadortes. 3r premi" Area de ciencias de la tierra y de la vida" i una estada de dues setmanes a un centre del CSIC.


2009-2010
CRISTINA VILÀ SALVAT | Tutor: CARME LAPLAZA GUTIÉRREZ
Dieta mediterrània: estudi comparatiu entre sis països europeus
Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Premi Argó. 1r Premi de la modalitat Temes relacionats amb la Mediterrània i la seva àrea d'influència


2009-2010
EDGAR MATAS HIDALGO | Tutor: CONXITA BERNEY PUJOL
Disseny d'un parc urbà sostenible per a Blanes
Premis Recerca Jove Nous Premis CIRIT 2010


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada