dimecres, 28 de novembre del 2007

La lectura a l'ESO:

LLEGIR POT SER UNA AVENTURA!!!

La lectura es treballa de manera diferent segons les àrees amb un objectiu comú: aconseguir que els alumnes millorin el seu nivell de lectura i redacció de textos, i que descobreixin que llegir pot ser una aventura.

Aquest curs, a llengua castellana, s'ha engegat un Pla de Lectura a l'ESO. En aquesta assignatura, s'hi dedica una hora a la setmana. En el primer trimestre, la lectura és lliure. Els alumnes poden escollir els llibres que vulguin d'una llista de més de 40 títols que els professors han seleccionat i classificat per nivells de dificultat. El nivell 1 és per als primers lectors; i el 2 i el 3, per als més experimentats.

En el segon trimestre, els professors han triat un mateix llibre per a cada nivell. La lectura es completarà amb la visita de l’autor, que alguns alumnes ja esperen amb ganes.

En el tercer trimestre, s’introduirà el recitat, i la dramatització d’algunes peces teatrals.

A l'assignatura de llengua catalana, des de fa anys, també es fa lectura a classe, en alguns grups i en alguns nivells.
També,
des de fa temps, s'ha organitzat la visita d'alguns autors (1 o 2 per curs) .
Aquest curs, a l'o
ptativa de 3r, alguns alumnes, lectors habituals, fan lectura lliure a classe i a casa, i desprès expliquen què els ha agradat del llibre, de què tracta... Els altres alumnes segueixen (amb el text) la lectura que fa la professora en veu alta. I, en acabar, fan el comentari. Es llegeixen textos breus perquè a cada sessió es fa una lectura nova.

A totes dues matèries, els professors estan ensenyant a valorar com ha sigut l’experiència de llegir i a comentar llibres.

Lidia Izquierdo, Liliana Matas

1 comentari:

  1. Sin duda es una gran idea. Ojalá se hubiera puesto en práctica durante mí etapa en ESO.

    Creo que es un error el imponer en la ESO la lectura de un libro como algo obligatorio para nota de clase. Lo único que se consigue, de esa forma, es que si el libro no gusta aborrecer la lectura y el hábito de esta.

    Es bueno que desde primero (12 años si no me equivoco), que los chavales empiezen a coger esos hábitos que muchos de los que hacemos bachillerato no tenemos. Les vendrá bien a todos.

    Un saludo!

    ResponElimina