dimecres, 12 de desembre de 2007

LLEGENDES DE GIRONA

Sabíeu que Montjuïc vol dir mont dels jueus? Doncs nosaltres ho vam saber fa poc, quan la professora de l’optativa de Comentari de text ens va portar a classe un escrit que ho explicava. D’aquí vam passar a parlar de la comunitat jueva que hi havia hagut a Girona durant l’Edat Mitjana. I així és com vam llegir altres textos que tractaven del call, les seves llegendes i la seva història. Tampoc deveu saber que en aquest barri de la ciutat, actualment hi ha dos carrers, molt estrets i foscos, que durant segles, havien estat totalment tapats, fins que, arran d’unes obres en una casa veïna, es van descobrir i es van poder localitzar bé mitjançant uns plànols que guardava una iaia a casa seva. Són el carrer de Sant Llorenç i el carrer de Cúndaro. Nosaltres els vam veure el dia 9 de novembre, perquè vam decidir que, abans d’acabar l’optativa, aniríem a Girona.

Vam dedicar un matí a la sortida i vam iniciar el recorregut passant per la muralla, des del carrer del Carme fins a la Facultat de Lletres. Com que queda enlairada, es veuen totes les teulades del barri vell de Girona i dels antics convents de monges, que són uns quants. Alguns s’han reconvertit: habitatges particulars, residència de gent gran, centre cultural... i algun encara és realment un convent.

La Facultat de Lletres ens va sorprendre perquè està situada en un edifici molt antic (per cert, també un antic convent, el de Sant Domènec, que havia servit de caserna militar durant molts anys). Té dos claustres molt ben conservats, amb cisterna, i una biblioteca molt gran. No vam pas anar pels passadissos per no molestar.

A la catedral tampoc hi vam entrar (és de pagament i a més, se’ns feia el temps curt), però vam poder veure’n les façanes i l’escalinata. Llavors vam baixar pel carrer de la Força, a l’esquerra de la plaça, baixant de la catedral, ja que allà comença el call i tot el laberint de carrerons estrets i foscos com els que hem comentat abans. Algunes cases particulars antigues tenen unes entrades i uns patis molt luxosos. El mes de maig, es fa una exposició de flors, a tot el barri vell i es veu que aquests patis i d’altres que queden enmig de les cases s’obren al públic perquè els pugui veure (els patis i els muntatges de flors que hi fan els artistes de Girona).

Aquí teniu una fotografia perquè us en feu una idea de com és aquest barri o perquè refresqueu la memòria, si és que ja en sabíeu alguna cosa.

Alumnes de l'optativa de 3r Comentari de text

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada