dimecres, 28 d’octubre del 2009

OPINIÓ:

Un nou alumne?

Aquest any s'ha posat en marxa el projecte 1 x 1, que consisteix a proporcionar als alumnes dels centres escolars de Catalunya un ordinador portàtil per al seu ús personal. És una experiència pilot que pretén introduir algunes millores en el sistema educatiu i promoure la modernització global dels mètodes d'ensenyament.
Des del meu punt de vista, el projecte presenta els seus avantatges i els seus inconvenients. En primer lloc, molts centres escolars no estan preparats tècnicament per acollir tants ordinadors a les aules. Massa centres no reuneixen les condicions òptimes per implantar aquest projecte que, a més, obliga a utilitzar material digital d’algunes editorials.
Un altre contratemps és que editorials i empreses d’informàtica s'han hagut d'adaptar a aquesta novetat de manera precipitada. Aquesta situació, a priori, pot semblar estable, però a la llarga apareixeran molts inconvenients. Els alumnes perdran el contacte amb els llibres i el paper, i això suposarà una gran pèrdua per als estudiants i la seva educació.També es podria generar un altre problema: si un alumne perd l’ordinador o se li espatlla, no podrà utilitzar-lo. Voldrà dir això que deixarà de fer classes?
No tot són desavantatges. El projecte 1 x 1 pretén ajudar les famílies en situacions econòmiques desfavorables, reduir el pes de les motxilles i fer cursos de formació contínua al professorat. Tot això suposa un avanç per a les escoles i els instituts que s’han compromès amb aquest intent de millorar el sistema educatiu.
En conclusió, el projecte té com a finalitat canviar la manera com es fan les classes i fer-les més còmodes i interessants per a l'alumnat. Però, en realitat, els joves aprendran més? Millorarà la qualitat de l'educació, aquesta aposta per la tecnologia?

Jesús Cruz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada