divendres, 12 de març del 2010

INÉS FONT:

“No se sap mai què et pot transmetre la parella”


Inés Font és ginecòloga i exerceix la seva professió des de l’any 1976, fa exactament 33 anys. Treballa en una consulta privada a Blanes i a l’hospital de Calella. Ens va rebre amb molta amabilitat, després d’haver acceptat d’aclarir els nostres dubtes.


Vas decidir estudiar ginecologia per alguna raó en especial?
Perquè em va semblar una especialitat alegre pels naixements, no com altres branques de la medicina que són avorrides i depriments, des del meu punt de vista.

Ens agradaria saber el percentatge d’adolescents embarassades que acudeixen a la teva consulta.

A la meva consulta, poques, crec que menys d’un 2%. Probablement, les dades deuen ser més elevades al CAP (Centre d’Atenció Primària).

En aquests moments, tractes amb joves embarassades? Arriben a la teva consulta soles o acompanyades?
Actualment, no tinc cap pacient embarassada. L’última va parir fa poc, amb 18 anys. Ara tinc pacients d’entre 30 i 45 anys. L’edat de la maternitat s’ha ampliat força.
Normalment, vénen acompanyades per la seva mare o el xicot. No els acompanyen les amigues. Suposo que el test d’embaràs, se’l fan amb l’amiga més propera, però quan veuen que la cosa va endavant, busquen el recolzament de la mare o de la parella.

Que n’opines, dels adolescents que mantenen relacions sexuals entre els dotze i els setze anys?
Penso que no és el mateix mantenir relacions als dotze que als setze. El sexe és una manera de manifestar-se lligada al desenvolupament hormonal. El que trobo malament és la falta de responsabilitat dels joves, que és pròpia de la seva edat. Per això els educadors, els metges i la societat en general han de treballar perquè els joves practiquin el sexe de manera responsable i no tinguin por de parlar-ne amb els adults. Si no tenen por del risc de practicar el sexe, almenys haurien de saber-ne tots els riscos.
Ara bé, no em sembla ni bé, ni malament. No hi ha una edat concreta per mantenir relacions sexuals, tot depèn de la persona, del seu criteri i de la maduresa que tingui. El que crec és que és perillós. Sobretot recalco que utilitzin mètodes preventius com el preservatiu, no només per evitar l’embaràs, sinó per prevenir el contagi de malalties com les hepatitis B i C, el papiloma virus o la sida. No et pots fiar de ningú ni als 12, ni als 13, ni als 25, ni als 30. No se sap mai què et pot transmetre la parella. Davant del dubte, el preservatiu, que no és incompatible amb altres mètodes anticonceptius com l’anell vaginal.


La píndola de l’endemà es pot adquirir lliurament a les farmàcies. Què en penses? Quins consells donaries a les adolescents sobre el seu ús?
Em sembla bé que es vengui lliurement, però no s’hauria de convertir en un mètode de planificació, ni en un costum. Aconsellaria que es fessin servir altres mètodes, ja que la píndola té una sèrie d’inconvenients hormonals si s’usa amb freqüència.

Així, doncs, té efectes secundaris?
En té, perquè actua directament a l’endometri. A més, no cal oblidar que no serveix per prevenir els contagis per transmissió sexual.

Creus que la vida real imita les sèries de televisió?
Sí, però no només a l’adolescència, en tota la societat. Jo crec que les sèries de televisió confonen la gent. Tinc fills joves i em preocupa la pràctica del sexe indiscriminat. Els joves tenen tantes experiències que triar la parella ideal els és molt difícil. Si no poguessin comparar, no serien tan exigents.

Coneixes casos de sida a l’adolescència?
Sí, per això faig tanta propaganda del preservatiu. Hi ha un cas que no oblidaré mai. Vaig tractar una jove de 18 anys que tenia un xicot que patia la sida, però cap dels dos ho sabia. El noi li va contagiar la malaltia i van morir tots dos, ella abans que ell.


I per acabar, et donem les gràcies per haver-nos convidat i haver contestat les nostres preguntes.

Anna Armero
Jéssica Onieva

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada