dimarts, 10 de maig del 2011

El maltractament i la justícia

Què en sabem els joves sobre les relacions sentimentals? I sobre la justícia? Què en sabem sobre les situacions violentes? Doncs els estudiants de 2n de batxillerat podríem dir que ara en sabem una mica més, d'aquests tres temes.

El 14 d’abril un individu va entrar a la classe 112. Era un home dels que porten un uniforme i la paraula “Justícia” escrita al front, acompanyada d'un “el meu objectiu és la vostra seguretat”. Es va presentar com David Goicoechea Fernández, caporal dels mossos d’esquadra. És un expert en tot tipus de violència. Els mitjans de comunicació no especifiquen massa la diferència entre les diferents modalitats, així doncs, ell ens va explicar que la violència domèstica és la que hi pot haver entre persones que comparteixen el mateix domicili, i la violència masclista és la que rep una dona per part de la seva parella o ex parella.

Després va parlar del maltractament masclista. Explicà com el fet que hi hagi diferències físiques entre homes i dones, fa que els homes tendeixin a sentir-se superiors, sobretot si han après aquesta idea per herència familiar o social. Tot i ser un acte horrible, moltes dones no denuncien el maltractament fins el dia en què la parella arriba a les mans (o tampoc). Abans, la víctima passa per diferents fases, durant les quals pateix, a més, un constant maltractament psicològic. El caporal va explicar que hi ha uns indicadors que marquen el procés del maltractament. El primer és produeix quan, per gelosia, l’home pretén controlar tot el que fa la seva parella. El segon, quan comença a amenaçar-la; i el tercer, quan ja pretén tenir relacions sexuals forçades. Res d’això és denunciable, per aquesta raó, el caporal va donar un únic consell: tallar.

En els temps que corren, en els quals s'ha d'estar ben informat per a qualsevol cosa, no està de més parlar sobre temes que ens semblen llunyans. Moltes vegades pensem que la violència masclista és lluny de casa nostra, i ...



Cecília Cameranesi
Marco Pedrani, 2n batxillerat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada