dimecres, 27 de maig del 2009

La immortalitat:

CIÈNCIA FICCIÓ O AVENÇ MÈDIC?


Fa uns dies, en Salvador Macip, un jove blanenc autor de nombroses novel·les i doctor en genètica molecular, va visitar el nostre centre per fer una xerrada als alumnes de 1r i 2n de batxillerat de la branca de ciències, sobre el càncer i el seu nou i primer llibre de divulgació científica, Immortals, sans i perfectes, publicat el setembre de 2008.

En Salvador va néixer a Blanes el 1970, i va estudiar medicina a la Universitat de Barcelona, on més tard es va doctorar. Després, es va traslladar a New York per fer recerca sobre el càncer a l’hospital Mount Sinai. Des del 2008, continua les seves investigacions a la Universitat de Leicester del Regne Unit. 

La xerrada va tractar sobre els nous descobriments de la ciència i els avenços de la tecnologia aplicada a la ciència. També va parlar sobre les cèl·lules (com es poden obtenir, quins usos tenen actualment...) i a més sobre el càncer, ja que encara s’està investigant el perquè les cèl·lules es converteixen en tumors. Altres temes que es van tractar a fons van ser la mort, l’envelliment i la possibilitat de renovar les cèl·lules per aconseguir ser immortals.

Els alumnes van trobar la xerrada molt interessant, tot i que a més d’un el tema no li semblava prou atractiu. En general, l’explicació els va semblar massa llarga, però tots afirmen que es nota que en Salvador és un home intel·ligent, i sap de què parla.

CITES

Si tots els fumadors ho deixessin, es podria evitar gairebé un de cada tres càncers al món, molt més del que el millor dels fàrmacs pot arribar a prometre.

Totes les cèl·lules tenen una mena de rellotge intern (els telòmers) que va comptant el pas dels anys.

Veure la televisió és dolent per als nostres telòmers.

Encara que d’entrada soni fantasiós, hi ha investigadors que creuen fermament que no tan sols podem frenar l’envelliment, sinó vence’l del tot.

 

Pedro Palomino

Omar Pascual

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada